Pengenalan Alahan
Kesan
tindak balas yang memudaratkan daripada sistem imunisasi badan terhadap
beberapa jenis makanan yang dianggap berbahaya kepada badan.
Adalah
dianggarkan, 2% kanak-kanak mengalami alahan makanan (lebih tinggi dikalangan
kanak-kanak yang lebih muda iaitu sebanyak 5-8%).
Kebanyakan kanak-kanak akan
hilang alahan makanan apabila mereka meningkat dewasa.
Walau bagaimanapun,
sesetengah alahan seperti alahan kepada kacang tanah dan kerang-kerangan
mungkin akan berlanjutan sepanjang hayat.
Dikalangan orang dewasa, kejadian
alahan makanan berkurangan kepada anggaran 1% daripada populasi keseluruhan.
Makanan yang menyebabkan Alahan
Antara
makanan yang biasanya menyebabkan alahan adalah:
·
Susu lembu.
·
Telur.
·
Kacang soya.
·
Gandum.
·
Kacang tanah, tree
nuts (walnut, kacang hazel).
·
Makanan laut, kerang-kerangan
(contoh: udang, ketam, kepah).
·
Beberapa bahan pewarna dan bahan
perasa.
Tanda dan gejala alahan
makanan termasuklah:
• Angioedema
(kebengkakan muka, bibir, lidah, di sekitar mata).
• Kesukaran bernafas dan berdehit.
• Ruam kulit yang gatal termasuklah
tompok-tompok merah
• Rasa loya, muntah dan cirit-birit.
• Perut yang sakit dan memulas.
• 'Colic' (sakit perut) dikalangan bayi.
• Anafilaksis iaitu reaksi teruk yang
berkaitan dengan kesukaran bernafas, kebengkakan dalam mulut dan kerongkong,
tekanan darah rendah, kejutan (shock) malah boleh mendatangkan kematian. Gejala
ini biasanya berlaku dengan cepat dalam jangka masa beberapa minit hingga
beberapa jam selepas pengambilan makanan.
No comments:
"post-footer-line-3" /> ""
Post a Comment