nuffnang ads

""

Wednesday, 22 April 2015

Makanan Untuk Kanak-Kanak Menghidap Alahan


Pengenalan Alahan

Kesan tindak balas yang memudaratkan daripada sistem imunisasi badan terhadap beberapa jenis makanan yang dianggap berbahaya kepada badan.

Adalah dianggarkan, 2% kanak-kanak mengalami alahan makanan (lebih tinggi dikalangan kanak-kanak yang lebih muda iaitu sebanyak 5-8%). 
Kebanyakan kanak-kanak akan hilang alahan makanan apabila mereka meningkat dewasa. 
Walau bagaimanapun, sesetengah alahan seperti alahan kepada kacang tanah dan kerang-kerangan mungkin akan berlanjutan sepanjang hayat. 
Dikalangan orang dewasa, kejadian alahan makanan berkurangan kepada anggaran 1% daripada populasi keseluruhan.
Makanan yang menyebabkan Alahan
Antara makanan yang biasanya menyebabkan alahan adalah:
·         Susu lembu.
·         Telur.
·         Kacang soya.
·         Gandum.
·         Kacang tanah, tree nuts (walnut, kacang hazel).
·         Makanan laut, kerang-kerangan (contoh: udang, ketam, kepah).
·         Beberapa bahan pewarna dan bahan perasa.

Tanda dan gejala alahan makanan termasuklah:

•     Angioedema (kebengkakan muka, bibir, lidah, di sekitar mata).

•     Kesukaran bernafas dan berdehit.

•     Ruam kulit yang gatal termasuklah tompok-tompok merah

•     Rasa loya, muntah dan cirit-birit.

•     Perut yang sakit dan memulas.

•     'Colic' (sakit perut) dikalangan bayi.


•     Anafilaksis iaitu reaksi teruk yang berkaitan dengan kesukaran bernafas, kebengkakan dalam mulut dan kerongkong, tekanan darah rendah, kejutan (shock) malah boleh mendatangkan kematian. Gejala ini biasanya berlaku dengan cepat dalam jangka masa beberapa minit hingga beberapa jam selepas pengambilan makanan.

No comments:

Post a Comment