Menurut Azizi Yahaya (2006), gangguan hiperaktif dan kurang tumpuan atau ADHD merujuk kepada kecelaruan perkembangan yang berlaku pada zaman kanak-kanak yang mempunyai ciri-ciri kurang tumpuan , keadaan hiperaktif yang kerap dan teruk berbanding biasa.
Pemakanan memainkan peranan bagi menentukan tahap seseorang kanak-kanak.
Diet ataupun pemakanan yang betul perlu dijaga oleh setiap ibu
bapa atau penjaga kanak-kanak hiperaktif atau ADHD. Oleh sebab pemakanan yang
betul memainkan peranan yang penting untuk kanak-kanak hiperaktif, mereka perlu
dielakkan dari mengambil makanan yang manis. Di bawah adalah senarah makanan
yang perlu dielakkan bagi kanak-kanak hiperakitf atau ADHD iaitu:-
1. Coklat
2. Gula-gula
3. Susu
4. Aiskrim
|
5. Mentega
6. Yogurt
7. Tomato
8. Jeruk
|
9. Pisang
10. Anggur Merah
11. Epal
12. Koko
|
Kanak-kanak hiperaktif ADHD memerlukan makanan yang mengandungi
karbohidrat yang mempunyai gluten. Hal tersebut akan mengurangkan perilaku
hiperaktif kanak-kanak tersebut. Di bawah adalah senarai makanan yang perlu
diambil oleh kanak-kanak hiperaktif ADHD:-
1. Nasi
2. Ubi
3. Jagung tetapi bukan jagung manis
|
4. Ubi kayu
5. Pati jagung
6. Mee
7. Gandum
|
8. Roti
9. Spaghetti
10. Kek kurang gula
11. Biskut
|
Kanak-kanak hiperaktif (ADHD) juga perlu mengambi makanan yang
mengandungi protein. Makanan tersebut adalah:-
1. Daging
2. Telur
3. Kerang
|
4. Tauhu
5. Tempe
6. Kacang
|
Kanak-kanak yang menghidapi ADHD hendaklah mendapatkan rawatan.
Sekiranya mereka tidak mendapatkan rawatan awal dan selanjutnya, kemungkinan
besar mereka akan menghadapi pelbagai masalah.
No comments:
"post-footer-line-3" /> ""
Post a Comment